Joukkoliikennettä 2030+

Muutaman kerran olen maininnut liikenteen kehityksestä, kuinka kylät hyötyvät, kuinka kouluverkoston kanssa ei pidä hötkyillä. Annetaan uusien kuntalaisten rakentaa sinne minne tahtovat asettua. Lopulta aika hoitaa liikenteen: helppoa liikkumista, ei saasteita.

90-luvulla oli hienoa, kun katolla nökötti satelliittilautanen. Tänään lapset kysyvät: ”mitä nuo pyöreät on”? Keskimmäinen tyttäristä kysyi pienempänä, eikö ollut minun lapsuudessani kännyköitä ja miksi lankapuhelimessa piti olla lanka? Miksi piti odottaa televisio-ohjelman alkamista? Entäpä maitolaituri! Liikenne muuttuu myös – saadaan tuleville sukupolville taas hämmästeltävää.

Alla Liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin ajatuksia vuodesta 2030 (linkitin ne heidän luvallansa). Tähän Suomi satsaa. Kuljetukset paranevat, kulkeminen helpottuu, kylät hyötyvät. Asiakkaat ja kyydit, ihmiset ja taksit, löytävät toisensa, kimppoina. Kun visio toteutuu – osittainkin – silloin ei värjötellä bussipysäkillä. Vuonna 2100 lapset kysyvät: miksi teiden varsilla oli levennyksiä?

Katsokaapa! Tässä suomeksi, sen alla ruotsiksi.

Sama ruotsiksi:

Vaikka visio vähän vuodesta 2030 myöhästyisikin, kaavoituksen aikajanalla tämä on jo huomista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *