Ajatuksia politiikasta ja avoimuudesta

Viime kesänä hyvä ystäväni kysy minulta, olenko koskaan aikonut politiikkaan. Olin toki asiaa miettinyt, olihan edesmennyt isäni pitäaikainen Kokoomus-aktiivi ja kerran kunnallisvaaleissa ehdokkaanakin. Muistaakseni hän sai kuusi ääntä, eikä tietenkään tullut valituksi. Mutta lautakunnissa hän toimi, usemmiten varajäsenenä. Vastasin, että itse kunkin pitää kantaa kortta kekoon yhteisten asioiden puolesta, ainakin kerran elämässään, olkoon kyse sitten vain lautakunnan varajäsenyydestä tai yleisestä puuhaamisesta muiden eduksi.

Nyt siis tuli tilaisuus. Ajattelen valtuustokauden (jos te äänestäjinä sellaisen suotte) neljän vuoden pestinä, ja noiden neljän vuoden aikana yritän muuttaa joitain asioita paremmiksi.

*** Aloitan avoimuudesta ***

Kuten taustoistani käy ilmi, olen työskennellyt akateemisella puolella, tieteen parissa. Tiede perustuu avoimuuteen: Tulokset täytyy esittää siten, kaikkine lähtötietoineen, että kuka tahansa ulkopuolinen voi toistaa kokeen – tai päätelmän – ja päätyy samaan lopputulokseen. Niiinpä uusi tieto voidaan aina tarkistaa, haastaa ja tarvittaessa kumota tai tarkentaa. Eläisimme vielä pimeintä keskiaikaa, jollei tämä ajattelu olisi lyönyt itseään tieteessä läpi.

Mutta keskiaika tuntuu kunnissa jatkuvan. Jos kuntalainen tahtoo tietää vaikkapa rakennuslupien määrän vuosina 2010-2020 postinumeroalueittain, täytyy siitä tehdä erillinen tiedonluovutuspyyntö, johon sitten joku kunnan työntekijöistä etsii työajallaan käsityönä vastauksen. Tämä siitä huolimatta, että kaikki raakadata on valmiiksi koneissa ja taulukoissa – miksei niitä julkaista kuntalaisille sellaisenaan, esimerkiksi kunnan sivuilla?

Joku toinen kuntalainen voisi iltansa ratoksi verrata, paljonko keskimäärin maksaa yksi vuorokausi Lohjan aluesairaalassa Vihdin kunnalle (HUS laskuttaa), paljonko maksaa vuodeosastopaikka Nummelan terveyskeskuksessa (Karviaisen omakustannushinta), ja kuinka monta vihtiläistä keskimäärin jonottaa Lohjalla – Vihdin maksamana – pääsyä vuodeosastolle. Tästä kertolaskua ja kertaa vielä 365.

Joku kolmas saattaisi laskea, paljonko maksaa ikäihmisen makuuttaminen vuodeosastolla per vuorokausi, jollei hänelle ole paikkaa vanhainkod… anteeksi, tehostetussa palveluasumisessa, erityisesti jos samanaikaisesti jono Lohjalla pitenee. Ja millä taloudellisella perusteella Vihdin kunnalla ei ole tarjota kevyempiä majoitusmahdollisuuksia ikäihmisille kuin vanhaink… anteeksi, tehostettu palveluasuminen. (Mitä se muuten on? Kallis laitoshoito 24/7 lukkojen takana, jollei kotona pärjää vaikkapa siksi, että edesmennyt puoliso hoiti lumityöt.) Näitä ei pysty laskemaan, näitä ei pysty arvioimaan, ellei pääse avoimesti dataan käsiksi, penkomaan ja rauhassa möyhimään.

Väitän, että avoimella datalla kuntalaiset heräisivät oivaltamaan säästökohteita, joissa palvelun taso ei suinkaan heikkenisi vaan voisi suuresti parantuakin.

Suljetun datan esikuvana toimi Neuvostoliitto. Äänestämällä voit vaikuttaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *